Överlägg

Kommer alla ha råd med en elbil så småningom?

Elbilar är dyra och verkar ouppnåeliga för många. Med deras spännande design och nya idéer är det något som verkar utom räckhåll. Vi hoppas att vi en dag kommer att kunna sätta oss i ett elfordon som, även om det är dyrt, skulle spara oss pengar i längden. Tja, den dagen kan vara närmare än många av oss tror.

Ny forskning från Bloomberg New Energy Finance visar att så snart som 2025 kommer elbilar att kosta mindre än traditionella gasdrivna fordon. På grund av att batteripriserna faller blir elbilar snart mer överkomliga. De förutspår denna trend i USA och Europa.

Elbilar verkar vara en lyxvara och något som människor i medelklassen kanske aldrig kommer att få tag i. Men med den föränderliga ekonomin och de sänkta priserna på förnödenheter kan medelklassen kanske sätta sig in i en elbil tidigare än väntat. Priset för att tillverka fordon blir billigare, och snart som konsumenter kommer vi att kunna skörda fördelarna.

Varför är elbilar så dyra?

Elbilar är dyra för konsumenten eftersom de kostar tillverkaren mycket att producera. Den dyraste komponenten på en elbil är batteriet. Just nu är batteriet ungefär halva kostnaden för att tillverka fordonet.

En annan anledning till att de är så dyra vid denna tidpunkt är att tekniken för elfordonet fortfarande är ganska ny jämfört med det gasdrivna fordonet. Förbränningsmotorn på en bensindriven bil har funnits i över 100 år. Det är gott om tid för att utveckla ett effektivt och kostnadseffektivt sätt att tillverka ett fordon. Ju längre tekniken för elfordon finns, desto mer tid har tillverkarna på sig att utveckla mer kostnadseffektiva sätt att tillverka fordonet.

Slutligen är de så dyra eftersom de tillverkas i mindre antal. GM, Ford, BMW och liknande har den kostnadsbesparande kraften av stordriftsekonomi. Gasdrivna fordon tillverkas i bulk, och de har material som är mycket lättare att köpa och billigare när de köps i bulk.

Varför blir elbilar billigare?

Priset för att tillverka elfordon blir billigare. Batteriet är som tidigare nämnt den dyraste delen av en elbil och priserna på batterier beräknas minska med 77 % de kommande åren.

Batteriet i ett elfordon tillverkas av ädelmetaller och råvaror som inte är lättillgängliga, men som blir mer tillgängliga och blir mer kostnadseffektiva att köpa. Tesla Gigafactory är ett exempel på att öka batteriproduktionen och samtidigt minska tillverkningskostnaderna. Med billigare delar kommer fordonen att kosta mindre att tillverka.

När produktionspriset sjunker kommer tillverkaren att börja sänka försäljningspriserna. Genom att göra det kommer de att nå en mycket större demografi än tidigare och kommer att öka försäljningen. Det kommer i sin tur att börja sänka priserna ännu mer, eftersom de kommer att börja producera ännu mer.

Plötsligt är bilarna som tidigare var så ouppnåeliga då samma prisklass som det typiska bensindrivna fordonet.

Eftersom elfordon blir mer populära och det finns en högre efterfrågan, undersöker många företag alternativ för att utöka sin nuvarande produktion. Tesla är det största företaget som tillverkar elfordon och de planerar att öppna nya anläggningar och öka produktionen.

Den större produktionen kommer i sin tur att sänka inköpskostnaderna. Alternativt expanderar nu andra tillverkare som fokuserar på gasdrivna fordon och börjar skapa fler el- eller hybridelfordon.

Hur kostnadseffektiv är en elbil?

Data från en så färsk studie som 2018 visar att den genomsnittliga kostnaden för att driva ett elfordon är cirka 5000 kr per år. Samma studie visade att gasdrivna fordon kostar i genomsnitt 11 000 kr att köra per år.

Dessa kostnader återspeglar el kontra gas, men det är lite svårare att helt beräkna kostnaden för att driva elfordonet.

Eftersom du måste koppla in ditt fordon hemma, kommer den energikostnaden att läggas ovanpå elräkningen i ditt hem, så det är lite annorlunda än att bara lägga ihop dina gaskvitton.

Fordonsunderhåll är en annan stor faktor för att äga ett fordon. Överraskande nog är det billigare att underhålla ett elfordon än ett gasdrivet fordon. Kostnaden beror främst på motorunderhållet:

 • Oljebyten
 • Bältesbyten
 • Filterändringar
 • Byte av kylvätska eller växellåda

Eftersom elbilar har elektriska motorer behöver de inte ta itu med ovanstående problem som uppstår från en förbränningsmotor.

Du kommer fortfarande att ha typiska underhållsartiklar som torkarblad, bromsbelägg, däck och försäkring. Men du skulle inte ha besväret med extra underhåll eller rutinmässiga oljebyten. Den enda möjliga undergången är om batteriet skulle ta slut. Om du inte har en utökad batterigaranti kan det bli en förödande kostnad, även om det är extremt osannolikt att det händer.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med elbilar?

När vi handlar bilar vill vi alltid se till att vi väljer rätt bil för vår livsstil och budget. Det finns för- och nackdelar med varje fordon, och när det gäller att välja mellan ett elfordon och ett bensindrivet fordon finns det många skillnader att tänka på.

Fördelar med elbilar

 • Miljövänlig
 • Inget högt motorljud
 • Det finns en potentiell skattelättnad
 • Enklare och billigare att underhålla
 • Ofta är kraftfullare och snabbare än vanliga bilar

Nackdelar med elbilar

 • Dyra att köpa
 • Kort batteriräckvidd
 • Snabbladdning finns inte överallt
 • Inte många olika alternativ att välja mellan
 • Du måste vänta på en laddning istället för att fylla en tank på 10 minuter.

Som med alla fordon måste vi väga för- och nackdelar för att se vad som skulle passa oss bäst när vi gör ett stort köp som ett fordon. Många saker att tänka på, allt från underhåll till tillgängligheten av laddningsportar där du bor.

Vad är prisklassen för elfordon?

Det är många faktorer som spelar in i detta. Du har dina exklusiva Tesla-modeller som kostar en ganska stor slant, och du har dina mer kostnadseffektiva fordon som Nissan Leaf. Beroende på hur mycket du funderar på att spendera finns det några alternativ, särskilt om du bestämmer dig för att överväga en hybridmodell som använder både gas och el.

I den höga delen kan Teslas kosta allt från 350 000 kr och uppåt för deras Model 3, som anses vara det mest prisvärda fordonet. Model X, som är deras lyxfordon, som kan kosta uppemot 100 000 kr beroende på vilka lyxpaket du väljer. I produktion är deras senaste Roadster, och när den släpps kommer den att kosta uppemot 200 000 kr!

Titta nu på fler pocketbook-vänliga elfordon där ute, Nissan Leaf, från 316 000 kr Inte mycket skillnad mellan Tesla Model 3, men du kommer att få ett väldigt annorlunda fordon. Andra konkurrenter som Chevy Bolt börjar på 360 620 kr.

Så medianpriset för ett nytt elfordon i den lägre prisklassen är cirka 350 000 kr, beroende på tillverkare. En av de större nackdelarna är att det inte finns så mycket olika bilar att välja mellan.

Slutsats: När elbilar blir prisvärda

Elfordon har länge verkat utom räckhåll; men med priserna som förväntas falla, kan det vara något som fler av oss kommer att ha råd med.

Det finns många för- och nackdelar med att äga ett elfordon, men den största fördelen av allt är att de snart kommer att bli mycket billigare och vi kommer att börja se fler och fler av dem på vägarna under de kommande åren.

Den största fördelen är möjligheten att spara på underhåll och bensin på sikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.